Gå til hovedindhold

At trippe på ingenting: placebo-psykedelika og kontekstuelle faktorer

Billeder af de dekorerede lokaler, hvor forsøget blev udført
Billeder af de dekorerede lokaler, hvor forsøget blev udført

At designe effektive og troværdige placebo-kontrollerede studier er en stor udfordring for den psykedeliske forskning. Dette studie ser nærmere på, i hvilken grad man ved at opbygge en forventning om en psykedelisk oplevelse hos forsøgsdeltagere, rent faktisk kan fremkalde de psykedeliske effekter.

Abstract / resumé (vores oversættelse)

Formål

Er det muligt at have en psykedelisk oplevelse via placebo alene? De fleste psykedeliske studier finder få effekter i placebo-kontrolgruppen, men disse virkninger kan være skjulte pga. forsøgsdesign, omgivelserne eller analysemetoderne.

Mål

Vi undersøgte individuel variation i placeboeffekter i et naturligt miljø, der lignede en typisk psykedelisk fest.

Metoder

Tre og tredive studerende afsluttede et singlearm-studie, der udaditil undersøgte, hvordan et psykedelisk stof påvirker kreativiteten. Undersøgelsen varede 4 timer og fandt sted i en gruppe-sammenhæng med musik, malerier, farvede lys og visuelle projiceringer. Deltagere indtog et placebo, som vi beskrev som et lægemiddel, der ligner psilocybin, som findes i psykedeliske svampe. For at booste forventningerne var der "medsammensvorne" forsøgspersoner, der diskret simulerede de angivne virkninger af stoffet, og deltagerne blev ført til at tro, at der ikke var nogen placebo-kontrolgruppe. Deltagerne gennemførte senere 5-Dimensional Altered States of Consciousness Rating Scale, som måler ændringer i bevidsthedstilstand.

Resultater

Der var betydelig individuel variation i placeboeffekterne; mange deltagere rapporterede ikke nogen ændringer, mens  andre oplevede effekter i en størrelsesorden som typisk forbindes med moderate eller høje doser psilocybin. Hertil kommer, at flertallet (61%) af deltagerne mundtligt rapporterede en vis virkning af stoffet. Flere sagde, at de så malerierne på væggene "bevæge sig" eller "omforme" sig, andre følte sig "tunge... som om tyngdekraften [havde] et stærkere greb ”, og én havde et "come-down" inden endnu en "bølge" ramte hende.

Konklusion

At forstå, hvordan kontekst og forventninger fremmer psykedeliske effekter, selv uden stoffet, vil hjælpe forskere til at isolere lægemiddeleffekter og klinikere til at maksimere deres terapeutiske potentiale.

Mere om artiklen
Tilgængelighed
Closed Access (abstract tilgængeligt, komplet tekst kræver login)
Forfattere
Jay A. Olson
Léah Suissa-Rocheleau
Michael Lifshitz
Amir Raz
Samuel P. L. Veissière
Publiceringsdato
Tidsskrift
Psychopharmacology
Nøgleord
placebo-effekter
kontekst
setting
psilocybin
forventning
contact high