Gå til hovedindhold

Skabelsen af mening og de subjektive effekter i LSD-fremkaldte tilstande afhænger af Serotonin 2A receptor aktivering

Child with binoculars
Illustration af BM. Kreditering: CC BY

Den psykedeliske oplevelse fremkaldt af LSD, psilocybin, DMT og andre substanser beskrives ofte som meget meningsfulde for de personer, som gennemgår dem. I dette studie viser Katrin Preller bl.a. hvordan musik, som for forsøgsdeltagerne ikke oplevedes som betydningfuld under placebo, opleves signifikant mere betydningsfuld under påvirkning af LSD.

Abstract / resumé (vores oversættelse)

Et kerneaspekt af det menneskelige selv er tildelingen af ​​personlig betydning til hverdagsstimuli, der sætter os i stand til at opleve vores miljø som meningsfuldt. Imidlertid er abnormiteter i tilskrivningen af ​​personlig relevans til sensoriske oplevelser også kritiske træk ved mange psykiatriske lidelser.

På trods af deres kliniske relevans er de neurokemiske og anatomiske substrater, der muliggør meningsfulde oplevelser, stort set ukendte. Derfor undersøgte vi neurofarmakologien i processeringen af personlig betydning hos mennesker ved at kombinere fMRI og administrationen af  serotonin (5-HT)- og dopaminreceptor (R)-agonisten lysergsyre diethylamid (LSD), et stof kendt for at ændre perceptionens subjektive betydning , med og uden forbehandling med 5-HT2AR-antagonisten ketanserin.

Generelle subjektive LSD-effekter blev fuldstændigt blokeret af ketanserin. Derudover hæmmede ketanserin den LSD-fremkaldte tilskrivning af personlig betydning til tidligere meningsløse stimuli og modulerede behandlingen af ​​meningsfulde stimuli i kortikale midtlinjestrukturer.

Disse fund peger på den afgørende rolle, som 5-HT2A-receptor-undertypen og kortikale midtlinjeregioner spiller i genereringen og tilskrivningen af ​​personlig betydning. Vores resultater forbedrer således vores mekaniske forståelse af processering af personlig betydning og afslører potentielle mål for behandling af psykiatriske sygdomme præget af ændringer i personlig betydningstilskrivning.

Mere om artiklen
Tilgængelighed
Open Access (komplet tekst tilgængelig)
Forfattere
Katrin H. Preller
Marcus Herdener
Thomas Pokorny
Amanda Planzer
Rainer Kraehenmann
Philipp Stämpfli
Matthias E. Liechti
Erich Seifritz
Franz X. Vollenweider
Publiceringsdato
Tidsskrift
Current Biology
Nøgleord
5-HT2A receptor
LSD (lysergsyre-diethylamid)
personlig betydning
mening
musik
dopamin
ketanserin