Gå til hovedindhold

Hvordan virker psykedelika?

Visualisering af øget konnektivitet i hjernen under indflydelse af psilocybin.
Visualisering af øget konnektivitet i hjernen under indflydelse af psilocybin.

Robin Carhart-Harris' review fra 2019 giver en god introduktion til den nuværende forståelse af de neurokemiske og -fysiologiske processer der ligger bag effekten af de klassiske psykedeliske substanser.

Abstract / resumé (vores oversættelse)

Formål med review

Psykedeliske substanser genopvækker interesse fra psykiatri, kognitiv neurovidenskab og offentligheden på grund af imponerende resultater i indledende kliniske forsøg, spændende hjerneskannings-billeder og stor mediedækning.

Seneste resultater

Dette korte review giver et perspektiv på hvordan psykedelika fungerer i hjernen, som kan hjælpe med at kontekstualisere denne udvikling. Det forsøger at forbinde forskellige virkningsskalaer, fra den molekylære (serotonin 2A-receptor-agonisme) til den anatomiske og funktionelle (øget plasticitet) og op til den dynamiske (øget hjerneentropi), systemniveau (netværks-desintegration og -sammenføjelse) og endeligt den oplevelsesmæssige.

Resumé

Det foreslås, at psykedelika udløser en kaskade af neurobiologiske ændringer, der manifesterer sig på flere skalaer og i sidste ende kulminerer med nedbrydning af overbevisninger på højt niveau. Formålet med psykedelisk terapi er at udnytte muligheden som denne nedbrydning giver, til at opnå en sund revurdering af patologiske overbevisninger.

Mere om artiklen
Tilgængelighed
Closed Access (abstract tilgængeligt, komplet tekst kræver login)
Forfattere
Robin L. Carhart-Harris
Publiceringsdato
Tidsskrift
Current Opinion in Psychiatry
Nøgleord
5-HT2A receptor
DMT (dimethyl-tryptamin)
LSD (lysergsyre-diethylamid)
psilocybin
psykedelika
serotonin