Gå til hovedindhold

DMT modellerer nær-dødsoplevelsen

Man in hospital bed below coloured pattern
Man in hospital bed below coloured pattern. By BM. CC-BY.

Der er gennem tiderne mange, som har bemærket ligheden mellem den psykedeliske oplevelse og nærdødsoplevelsen. Både med hensyn til selve oplevelsens indhold, men også de psykologiske eftervirkninger. Timmermann og hans medforfattere har i dette studie sammenlignet en gruppe, som under kontrollerede omstændigheder har fået administreret DMT eller placebo, med en gruppe, som har haft en eller flere nærdødsoplevelser.

Abstract / resumé (vores oversættelse)

Nær-døds oplevelser (NDE'er) er komplekse subjektive oplevelser, som tidligere er blevet forbundet med den psykedeliske oplevelse og mere specifikt med oplevelsen induceret af det potente serotonergiske, N, N-dimethyltryptamin (DMT).

Potentielle ligheder mellem begge subjektive tilstande er blevet bemærket tidligere, herunder følelsen af at "gå ud af kroppen" og ind i et alternativt domæne, opfatte og kommunikere med sansende "enheder" og temaer relateret til døden og dødsprocessen.

I denne placebo-kontrollerede undersøgelse med humane forsøgsdeltagere var formålet at teste lighederne mellem DMT-tilstanden og NDE'er ved at administrere DMT og placebo til 13 sunde deltagere, som derefter fuldførte et valideret og vidt anvendt spørgeskema for NDE'er. Resultaterne afslørede signifikante stigninger i fænomenologiske træk, der var forbundet med NDE, efter DMT-administration sammenlignet med placebo.

Vi fandt også signifikante sammenhænge mellem NDE-værdierne og DMT-induceret ego-opløsning og mystiske oplevelser, samt en signifikant sammenhæng mellem NDE-værdier og baseline-egenskaben 'opslugthed' og vrangforestillinger målt ved baseline.

Desuden fandt vi et betydelig overlap i næsten alle NDE-fænomenologiske træk, når vi sammenlignede DMT-inducerede NDE'er med en matchet gruppe af personer, der havde oplevet en NDE "for alvor". Disse resultater afslører en slående lighed mellem disse tilstande, der kalder på yderligere undersøgelse.

“I’d be scared”.

“Scared of what?”

“Scared of dying, I guess. Of falling into the void”.

“They say you fly when you die”.

(Feature film: 'Enter the Void').

Mere om artiklen
Tilgængelighed
Open Access (komplet tekst tilgængelig)
Forfattere
Christopher Timmermann
Publiceringsdato
Tidsskrift
Frontiers in Psychology
Nøgleord
DMT (dimethyl-tryptamin)
psykedelisk
NDE
fænomenologi
opslugthed
vrangforestilling