Gå til hovedindhold

Ayahuascas kemiske sammensætning

Helle Kaasik med ayahuasca-prøver
Helle Kaasik med ayahuasca-prøver

Brugen af ayahuasca har gennem de seneste årtier bredt sig fra Sydamerika til mange vestlige lande, hvor forskellige grupper, både religiøse og "neoshamanistiske", har indkorporeret bryggen som en del af deres ritualer.

Helle Kaasik belyser i denne artikel hvordan den kemiske sammensætning af de aktive stoffer varierer betydeligt i et udpluk af grupperne og opfordrer til større opmærksomhed på etisk praksis hos udøvere af ayahuasca-ritualer.

Abstract / resumé (vores oversættelse)

Traditionel ayahuasca kan defineres som en bryg lavet af en slyngplante fra Amazonas, Banisteriopsis caapi  iblandet andre planter fra samme område. Ayahuasca bruges af grupper af oprindelige folk i Amazonas som et sakramente i synkretiske brasilianske religioner og til helbredelse og åndelige ceremonier internationalt.

Undersøgelsen havde til formål at bestemme koncentrationerne af de vigtigste bio- og psykoaktive komponenter i ayahuasca som den bruges forskellige steder og i forskellige traditioner. Vi indsamlede 102 prøver af brygge fra ayahuasca-brugende samfund. Koncentrationer af N, N-dimethyltryptamin (DMT), tetrahydroharmin, harmin og harmalin blev bestemt ved ultrahøjtydende væskekromatografi koblet til tandem massespektrometri (UHPLC-MS / MS). Kvalitative analyser for ikke-traditionelle tilsætningsstoffer (moclobemid, psilocin, yuremamin) blev udført ved massespektrometri med høj opløsning.

Højere og mere variable koncentrationer af DMT i neoshamanske ayahuasca-prøver sammenlignet med prøver fra oprindelige folk kan indikere anvendelse af højere og mere variable andele af DMT-holdige blandingsplanter. Fra europæiske prøver fandt vi to relaterede prøver af analog ayahuasca indeholdende moclobemid, psilocin, DMT, yuremamin og meget lave koncentrationer af B. caapi alkaloider. Visse analoger til ayahuasca (Peganum harmala, Mimosa tenuiflora) blev brugt i Europa. Ingen analoger blev fundet fra Brasilien eller Santo Daime-ceremonier i Europa. Vi anbefaler større opmærksomhed på bestanddelene af brygge samt etisk selvregulering blandt udøvere af ayahuasca-ceremonier.

Mere om artiklen
Tilgængelighed
Closed Access (abstract tilgængeligt, komplet tekst kræver login)
Forfattere
Helle Kaasik
Souza, Rita C Z
Zandonadi, Flávia S
Sussulini, Alessandra
Tidsskrift
Journal of Psychoactive Drugs
Nøgleord
ayahuasca
Daime
DMT (dimethyl-tryptamin)
harmaline
harmine
tetrahydroharmine